Съединените щати участват в подготовката на контранастъплението от Украйна, по-специално те си сътрудничат с Киев при планирането на операции, съобщава CNN, позовавайки се на американски, западни и украински източници.

"В хода на подготовката за контранастъплението на Украйна САЩ призоваха Киев да ограничи операцията по отношение на географията и целите, за да <...> не затъне на няколко фронта“, отбелязва телевизионният канал. Първоначално Киев е планирал по-широко контранастъпление, но през последните седмици го е ограничил до района на Херсон, твърдят източници от САЩ и Украйна.

Бригадният генерал от военновъздушните сили на САЩ Патрик Райдър, говорител на Пентагона, каза пред телевизионния канал, че Вашингтон води редовен военен диалог с Киев на различни нива. "Няма да коментираме конкретни подробности за това взаимодействие. Като цяло ние предоставяме на украинската страна информация, за да разбере по-добре заплахите, пред които е изправена. <...> Самите украинци вземат окончателните решения за своите операции“, разкри той.