Военновъздушните сили на САЩ решиха да се отърват от щурмовите самолети A-10 Thunderbolt II. Те биха могли да прехвърлят машините на Украйна, но според високопоставен представител на Пентагона страната не се интересува от подобно оборудване – твърдение, което се подлага на съмнение дори в самите САЩ, отбелязва Defense One.

"Украйна не показа голям интерес. Мисля, че те с право са загрижени за оцеляването си“, коментира министърът на ВВС Франк Кендъл по време на изслушване в комисията по Въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.

Тази гледна точка не се споделя дори в самите САЩ. "Не подкрепям идеята, че те (щурмови самолети А-10 – бел. ред.) няма да бъдат ефективни на бойното поле в Украйна, защото този самолет буквално е създаден, за да унищожава съветска и руска бронетехника, да, малко е остарял, но и ATACMS и HIMARS също“, казва Люк Кофи, старши учен от Института "Хъдсън“.

Министърът добави, че всеки оператор на А-10 ще се сблъска с определени проблеми при поддръжката му, тъй като самолетът е много стар и намирането на необходимите резервни части за него ще бъде проблематично.

Очевидно подобни трудности не плашат украинските военни. "Това е нещо, което наистина може да помогне за нанасяне на военно поражение на Русия“, увери началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов.

На приблизително същата гледна точка е и главнокомандващият ВСУ генерал Александър Сирски. "Бих говорил за A-10 като опция, ако ни дадат такава“, сподели той пред Reuters.

A-10 е американски брониран едноместен щурмови самолет, предназначен за унищожаване на танкове, бронирани превозни средства и други наземни цели. Първият му полет е през 1972 година.

През целия период са построени повече от 700 от тези самолети в различни версии. Най-модерната от тях е A-10C, която е дълбока модернизация на по-ранния A-10A.

Въпреки възрастта си, A-10C е високотехнологична машина, способна да използва широка гама от управляеми оръжия въздух-земя.