Секретни документи на американското разузнаване показват, че в предходните месеци САЩ са се опитали да убедят управляващите в Киев да разпоредят изтегляне на военните сили от Бахмут, за да намалят загубите, съобщава вестник The Washington Post в поредна статия за съдържанието на данните от Пентагона, появили се в интернет пространството.

Месеци след стряскащите предупреждения от Вашингтон, че Украйна няма да успее да удържи Бахмут срещу настъплението на руснаците, военните на Киев все още държат западния край на града, отбелязват от редакцията.

Но през януари оценките на американското разузнаване са били мрачни – Вашингтон е предупредил за потенциална опасност от обкръжаване на украинските сили в Бахмут и е предложил на Киев да изтегли войските си, за да намали евентуалните загуби.

Документ, обозначен като "строго секретен“, предупреждава, че "стабилното“ руско настъпление от ноември "е застрашило способността на Украйна да държи града“ и украинските сили вероятно ще бъдат "изложени на риск от обкръжение, освен ако не се изтеглят през следващия месец“.

Тези предупреждения до голяма степен са останали игнорирани. Киев определи задържането на Бахмут като императив, който е много по-голям от стратегическата военна стойност на града, твърдейки, че отбраната му е необходима за поддържане на националния морал и за това да се премахнат основанията на Русия да претендира за каквито и да е териториални придобивки. Според Киев удължаването на битката в Бахмут е подкопало силата на Русия.