Таен разузнавателен документ, получен от The New York Times, който е бил сред изтеклите в интернет тази година, дава представа за планирането на непредвидени обстоятелства една година след войната в Украйна.

Анализът на военната служба за разузнаване очертава четири сценария "уайлд кард“ и как те биха могли да повлияят на хода на конфликта в Украйна. Хипотетичните сценарии включват смъртта на президентите Владимир Путин на Русия и Владимир Зеленски на Украйна, отстраняването на ръководството на руските въоръжени сили и украински удар по Кремъл.

В документа се казва, че войната вероятно ще остане продължителна. Но се описва как всеки "уайлд кард“ сценарий може потенциално да доведе до ескалация в Украйна, договорен край на конфликта или да няма съществено въздействие върху траекторията на войната.

Разработването на подобни сценарии е обичайно за разузнавателните служби. Те трябва да помогнат на военните офицери, политици или законодатели да мислят за възможните резултати от големи събития, докато оценяват възможностите си.

Документът е маркиран като "RELIDO“, което показва, че решението за оповестяване на информацията – на чуждестранни партньори, например – е на определени висши служители. Той е с дата 24 февруари и е етикетиран с надпис "ЕДНА ГОДИНА“, което предполага, че анализът е извършен една година от началото на инвазията.

Един от четирите хипотетични сценария показва какво може да се случи, ако Украйна удари Кремъл. Идентифициран е широк спектър от потенциални последици. Събитието може да доведе до ескалация, като Путин отговори на общественото недоволство, като стартира пълномащабна военна мобилизация и прибегне до използването на тактически ядрени оръжия. Или обществените страхове биха могли да го накарат да преговаря за уреждане на войната.

Администрацията на Байдън е особено притеснена от възможен удар срещу Москва от Украйна, тъй като това може да предизвика драматична ескалация от страна на Русия. Опасностите от подобно нападение от Украйна са една от причините Съединените щати да не са склонни да предоставят ракети с по-голям обсег на Киев.

Някои анализи на разузнавателните агенции предоставят оценки на най-вероятния резултат от определено събитие, но "уайлд карт“ сценариите не са така. Те описват различни възможни варианти, без да оценяват какво би могло да бъде най-вероятно.

Американски служители отказаха да кажат дали документът е истински, но не оспориха автентичността му. Документът е подобен на други, изготвени от обединения персонал на Пентагона, които официални лица са признали за истински.

Американски служители също предупредиха, че изтеклите документи са датирани и в много случаи не представляват текущите оценки на различни разузнавателни агенции.

Втори строго секретен документ, получен от NYT, включва подробности за преговорите за цените на руските горива в Африка.

Според документа от 17 февруари властите на Мали по това време не са били доволни от цените на горивата и са продължили да преговарят с руското министерство на енергетиката и представители на Africa Politology, организация, свързана с частната военна компания "Вагнер“.

Това очевидно отдръпване на цените идва в момент, когато африканският пазар на горива става все по-важен за Русия заради наложения от Запада ценови таван и тъй като забраната на Европейския съюз за внос на руски рафинирани петролни продукти продължава да свива наличните потоци от приходи.