Разузнавателните служби на Украйна и Съединените щати са засилили сътрудничеството си миналото лято, докато Киев се е подготвял за настъпателната операция на Харковския фронт, съобщава The New York Times, позовавайки се на източници.

Изданието отбелязва, че преди украинците не са били склонни да споделят информацията си с американците, опасявайки се, че Съединените щати могат да видят тяхната слабост и да намалят мащаба на военната помощ. След това обаче са стигнали до извода, че откритостта, напротив, ще позволи да се убеди Вашингтон в необходимостта от увеличаване на доставките на оръжия за Киев.

Според изданието високопоставени служители на САЩ са отказали да разкрият колко детайли от "плана за контранастъпление“ е разкрила Украйна на американците, както и колко са съветите на САЩ. Но един от тях каза, че американците "непрекъснато обсъждат“ с Киев как Украйна може да "спре офанзивата на Русия“ в източната част на страната, пише вестникът.

В събота официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков обясни успешното настъпление на Украйна в района на Харков с това, че за постигане на поставените цели на "специалната военна операция за освобождаване на Донбас“ е взето решение за "прегрупиране“ на руските войски, разположени в Балаклея и Изюм.