Военните на САЩ са изтрили дистанционно "чувствителни данни“ от дрона MQ-9 Reaper, който падна в Черно море във вторник, съобщава американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на двама служители на Вашингтон. Според източниците на телевизията мерките са предприети с цел Русия да не придобие секретни данни.  

По-рано секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев обяви, че Москва ще се опита да извади останките от дрона. На свой ред координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност Джон Кърби увери, че САЩ предприемат стъпки, за да гарантират, че останките от сваления безпилотен апарат няма да попаднат в неподходящи ръце.

Сблъсъкът във въздуха е станал на около 45 морски мили югозападно от Крим, а дронът се е разбил на около 70 морски мили югозападно от Крим, поясни американски служител.

MQ-9 Reaper падна в Черно море във вторник. Според военните на САЩ причината за инцидента е опасна маневра на пилота на руския изтребител Су-27. На свой ред от МО на Русия твърдят, че дронът е нарушил "границите на района на временния режим за използване на въздушното пространство", след което е "преминал в неконтролиран полет" и е паднал в морето. Държавният департамент на САЩ обяви, че той се е разбил поради грешка на руски пилот.