Централното командване на САЩ (United States Air Forces Central Command (USAFCENT)) е изпратило самолети към Иран, след като е получило информация за подготовката на нападение срещу Саудитска Арабия, съобщава американският вестник The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

USAFCENT, чиято оперативна отговорност включва, наред с други неща, Близкия изток, е изпратил към Иран бойни самолети, базирани в района на Персийския залив, след получаване на разузнавателни данни. Според твърденията срещу цели в Саудитска Арабия се "подготвят за изстрелване ирански балистични ракети и безпилотни летателни апарати". Както отбелязва вестникът, в отговор намиращите се в арабското кралство въоръжени сили на САЩ и саудитската армия са били приведени в състояние на висока бойна готовност.

Изпращането на самолетите към Иран, продължава The Washington Post, е "демонстрация на военна мощ" и "илюстрира важността на [американско-саудитското] партньорство" в областта на отбраната. "USAFCENT се ангажира с нашето дългогодишно стратегическо военно партньорство със Саудитска Арабия", увери говорителят на командването Джо Бучио пред изданието. "Няма да обсъждаме подробностите за операцията“, допълни той. Вестникът припомня, че САЩ "разполагат със значителни въздушни средства в региона, включително изтребители F-22 в Саудитска Арабия, въпреки че мястото, от което [самолетите] са излетели, не е посочено". Белият дом отказа да коментира информацията на изданието.

The Washington Post изтъква случая като потвърждение, че администрацията на САЩ иска да спаси американско-саудитските отношения, които се влошиха след решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол. "Прекратяваме ли отношения? Не. Имахме фундаментални разногласия относно състоянието на петролния пазар и световната икономика и анализираме случилото се. Но ние имаме заложени важни интереси в тези отношения“, коментира високопоставен служител на американската администрация, запазил анонимност. В Саудитска Арабия има около 2500 американски военни, много от които участват в разузнавателни дейности и обучение на местни сили. САЩ са доставили близо три четвърти от оръжейните системи на кралството.

На 2 ноември говорителят на иранското външно министерство Насер Канани отрече съобщенията за подготовка за нападение срещу Саудитска Арабия. По-рано Reuters, позовавайки се на представител на Съвета за национална сигурност (NSC), съобщи, че САЩ са обезпокоени от заплахи срещу Саудитска Арабия, идващи от Иран, и са готови са да отговорят, ако е необходимо. Говорителят направи изявлението, след като The Wall Street Journal съобщи, че Саудитска Арабия е споделила със САЩ за плановете на Иран да атакува цели в кралството.