Рекорден за цялата история на САЩ приток на мигранти е регистриран по южната граница на страната с вдигането на въведените по време на пандемията от коронавирус правила, съобщава The Washington Post.

Нелегалните преминавания на границата надхвърлиха 10 000 на ден тази седмица, най-високите нива досега, тъй като граничната политика по Дял 42 изтече в 23:59 ч. четвъртък. Хиляди мигранти прекосиха Рио Гранде в района на Браунсвил, Тексас, или пристигнаха другаде, включително на повече от 1300 километра по прашната ивица земя на САЩ между бреговете на реката и граничната стена източно от центъра на Ел Пасо.

Тъй като станциите на граничните патрули и центровете за обработка са натоварени до максимум, служителите разрешават освобождаването на мигранти без съдебни дати на места, където съоръженията надвишават 125 процента от капацитета им за задържане или други прагове са надвишени. Но федерален съдия се намеси късно в четвъртък, за да блокира плана за освобождаване, като издаде временна ограничителна заповед, поискана от главния прокурор на Флорида.

Това развитие е удар по администрацията на Байдън, след като висши служители многократно са уверявали, че са подготвени за напрежението и имат по-широка стратегия, която ще намали незаконните пресичания.

Когато полунощ настъпи, министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас публикува видео изявление в Twitter, предупреждавайки, че "хората, които пристигат на границата, без да използват законен път, ще се считат за недопустими за убежище“. Той също така предупреди, че 24 000 агенти и служители на граничния патрул и хиляди войници и изпълнители са готови да наложат политиката.

През последните три години американските гранични агенти използваха правила, свързани с пандемията, въведени по време на администрацията на Тръмп, за да експулсират бързо преминаващите границата в Мексико или в родните им страни. Администрацията на Байдън заменя пандемичните мерки по дял 42 с нова извънредна политика, която ще улесни властите да депортират търсещи убежище, които преминават незаконно, като същевременно разширява възможностите за мигрантите да кандидатстват, за да стигнат законно до Съединените щати.

Самото очакване за края на политиката предизвика надпревара към границата тази седмица, тъй като десетки хиляди мигранти преминават, като някои казват, че се страхуват, че е по-вероятно да бъдат депортирани след премахването на мярката.

В Ел Пасо хиляди мигранти се стичат към две огромни порти, разположени на три километра една от друга, които отварят към Съединените щати. Властите на САЩ насочват мигрантите към портите на граничната стена, означени с Врата 40 и Врата 42, превръщайки речната равнина източно от центъра на Ел Пасо в чакалня на открито.