САЩ отхвърлят плановете за провеждане на референдуми в окупираните от Русия територии на Украйна и никога няма да признаят никакви руски претенции за анексиране на части от страната, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред репортери във вторник, предава Reuters.

По думите на Съливанм Москва може да предприема този ход, за да набере войски в тези райони, след като е претърпяла значителни загуби на бойното поле.

Съливан определи референдумите като посегателство срещу принципите на суверенитета и териториалната цялост. Той заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън, в речта си в сряда пред Общото събрание на ООН, ще отправи "остър упрек“ към Русия за войната й срещу Украйна.

"Ако това наистина се случи, Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия върху предполагаеми анексирани части от Украйна. Ние никога няма да признаем тази територия като нещо друго освен като част от Украйна. Ние отхвърляме действията на Русия категорично“, заяви съветникът по национална сигурност на Байдън.

Съливан цитира публични доклади от региона като доказателство, че Русия може да иска да привлече военни новобранци. Той посочи, че Русия в момента "търси персонал“, който да вкара в битката срещу Украйна.