САЩ и техните съюзници планират да променят динамиката на военните действия в Украйна, като обучават военни на Киев за водене на комбинирани бойни действия с пехота, танкове и артилерия, твърдят в редакцията на американския вестник The New York Times.

Според авторите на статията, американските експерти са съгласни, че боевете в Украйна тази година може да стигнат до задънена улица. Страхувайки се, че замразяването на конфликта може да бъде в полза на Русия, САЩ и техните съюзници са засилили дискусиите през последните седмици как да променят динамиката на бойното поле в полза на Украйна. За да постигнат тези цели, САЩ и техните съюзници ще трябва не само да увеличат доставките на оръжия, включително танкове, бойни машини на пехотата и артилерия, "но и да разширят обучението на украинската армия“, така че те да могат да "използват цялото ново оборудване накуп“.

"Това ще бъде експресен курс на обучение по това, което американската армия нарича бой с комбинирани оръжия, чието провеждане във въоръжените сили на САЩ продължава с месеци, ако не с и години на обучение“, казват анализатори. Според тях се предполага, че в следващата фаза на конфликта украинските военни ще трябва ефективно да комбинират действията на пехотата с танкови атаки под прикритието на артилерия, което "е основата на бойните действия във въоръжените сили на САЩ и е основният фокус в обучението“ на американския военен персонал. "Остава да се види доколко реалистични“ са плановете на Пентагона да обучи украинските военни в кратък период от време, отбелязват авторите.

На 14 януари Обединеното кралство стана първата западна страна, която обяви, че ще прехвърли на Украйна основни бойни танкове Challenger 2. В сряда властите на САЩ обявиха намерението си да доставят на Киев 31 танка M1 Abrams. На свой ред германското правителство потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка Leopard 2 от запасите на Бундесвера и ще издаде разрешения за реекспорт от други страни. Норвегия и Словакия също обявиха намеренията си да прехвърлят танкове на Украйна. По-рано това направиха също Франция и Полша.