Администрацията на Байдън започва да планира 6G безжични телекомуникации, като се стреми да разшири достъпа до интернет, като същевременно утвърждава лидерството на САЩ в сектор, в който напоследък Китай регистрира сериозни успехи, пише The Wall Street Journal.

Белият дом в петък ще се срещне с корпоративни, правителствени и академични експерти, за да започне разработването на цели и стратегии за новата 6G комуникационна технология, която ще има способността да изведе cloud изчисленията и мобилния интернет до истинска глобална повсеместност, наред с други подобрения.

Следващото поколение телекомуникации все още е на години от внедряване, но може да проправи пътя за глобален достъп до интернет, все още недостъпен с текущия 5G стандарт, който прави изтеглянията на смартфони и безжичните хот-споти по-бързи. Разширяването на достъпа до интернет беше приоритет за администрацията на Байдън като част от нейните инфраструктурни инициативи.

Инициативата за планиране на 6G също има за цел да потвърди лидерството на САЩ и техните съюзници в телекомуникациите, където Китай постигна успехи благодарение отчасти на внимателното поддържане на производството на собствено оборудване и засиленото участие в определянето на международни стандарти.

Служител на администрацията призна, че Китай е използвал 5G ефективно, за да постигне своите цели в областта на икономиката и националната сигурност, като например спечелването на глобален пазарен дял над Запада за своите телекомуникационни компании, включително Huawei Technologies Co.

"Китай наистина приоритизира телекомуникационния си сектор… и мисля, че ние може да не сме го направили“, заяви високопоставен служител на администрацията в разговор с пресата в четвъртък.

Администрацията също се фокусира върху изграждането и поддържането на предимства в други високотехнологични области, където САЩ са изправени пред нови предизвикателства от Китай. Те включват производство на полупроводници, квантови изчисления и биотехнологии.