Пентагонът обяви, че Съединените щати ще започнат да разполагат в Германия ударни системи с голям обсег, включително хиперзвукови оръжия, през 2026 г. Изявлението е предадено от РИА Новости.

"Съединените щати ще започнат спорадично разгръщане на способности за стрелба на далечни разстояния към своята работна група в Германия през 2026 г.“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на САЩ.

Отбелязва се, че в бъдеще те ще бъдат разположени там на постоянна основа. Става дума за ракети SM-6, Tomahawk, както и хиперзвукови оръжия.

Преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът възнамерява да създаде логистични центрове в източноевропейските страни, за да ускори доставките на оръжие за Украйна. Той отбеляза, че лидерите на страните от блока на срещата на върха във Вашингтон трябва да одобрят значителен пакет от помощ за Украйна. Според генералния секретар на НАТО новият пакет, наред с други неща, трябва да включва създаване на командване за координиране на доставките на оръжия за Киев, както и обучение на украински войници.