САЩ проведоха съвместни въздушни учения с Южна Корея и Япония, включващи стратегически бомбардировачи, ден след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета Hwasong-15 в рамките на маневри, предава Reuters.

От Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея заявиха, че учението, в което южнокорейските изтребители F-35A, F-15K и американските F-16 ескортират американски бомбардировачи B-1B, демонстрира "съкрушителните" отбранителни способности и позиция на готовност на съюзниците.

"Учението засили способността за комбинирана операция и потвърди непоколебимия ангажимент на САЩ за отбраната на Корейския полуостров и прилагането на разширено сдържане“, се казва в изявление на военните на Сеул.

Японски изтребителите F-15 прелетяха над Японско море заедно с бомбардировачи B-1 и F-16 на Въоръжените сили на САЩ в тактически учения, се казва в изявление на Министерството на отбраната в Токио, в което средата за сигурност се определя като "все по-тежка“ след последната севернокорейска ракета, паднала в нейната изключителна икономическа зона (ИИЗ).

"Това двустранно учение потвърждава отново силната воля между Япония и САЩ да реагират на всяка ситуация. Готовността на Силите за самоотбрана на Япония и Въоръжените сили на САЩ допълнително укрепват способностите за възпиране и реагиране на японско-американския съюз,“ изтъкнаха от министерството.

Въздушните учения идват ден след като Северна Корея изстреля балистична ракета с голям обсег в морето край западното крайбрежие на Япония, след предупреждение за силен отговор на предстоящите военни учения на Южна Корея и САЩ.

Държавната медия на Северна Корея KCNA съобщи, че страната е провела "учение за внезапно изстрелване" като "действително доказателство" за усилията си да превърне "капацитета на фатална ядрена контраатака срещу враждебните сили в неудържима".

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Ким Йо Чен, отправи поредно предупреждение и обвини САЩ, че се опитват да превърнат Съвета за сигурност на ООН в това, което тя нарече "инструмент за неговата отвратителна враждебна политика“ спрямо Пхенян.

"Предупреждавам, че ще наблюдаваме всяко движение на врага и ще предприемем много мощно и смазващо противодействие срещу всяко негово враждебно към нас движение“, подчерта тя в изявление.

Първото изстрелване на ракета на Севера от 1 януари насам дойде, след като Пхенян заплаши с "безпрецедентно упорит" отговор, докато Южна Корея и САЩ се подготвят за годишните си военни учения като част от усилията за спиране на нарастващата ядрена и ракетна заплаха, която представлява режимът в Пхенян. 

Ракетата на Северна Корея е летяла 1 час, 6 минути и 55 секунди на височина от 5768 км (3584 мили), точно преди да удари предварително зададена зона на 989 км (614 мили) в открити води. Страната за първи път изстреля Hwasong-15 през 2017 г.