Администрацията на САЩ разглежда възможността за производство на първите ядрени подводници за австралийските въоръжени сили, съобщава американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Според разпространената информация администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да "ускори процеса на придобиване [от страна на Австралия] на ядрени подводници на фона на увеличаването на военната мощ на Китай“. Предполага се, че първите "няколко атомни подводници“, произведени в САЩ, може да постъпят на въоръжение в австралийските въоръжени сили до средата на следващото десетилетие.

САЩ се надяват, че в дългосрочен план Австралия ще може да произвежда атомни подводници в собствените си съоръжения, подчертава The Wall Street Journal. В същото време изданието не уточнява колко атомни подводници се планира да бъдат предадени на Австралия първоначално и признава, че производството им в САЩ може да бъде изпълнено с редица трудности, преди всичко финансови. Очаква се окончателно решение по въпроса да бъде взето през март следващата година.

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха ново партньорство за сигурност през 2021 г. Като част от споразумението Австралия планира да построи най-малко осем атомни подводници с помощта на американска технология, първата от които ще бъде поставена на бойно дежурство през 2036 г., както и да превъоръжи армията си с американски крилати ракети.