САЩ обмислят да направят промени в разузнавателно-ударните безпилотни летателни апарати MQ-1C Gray Eagle за евентуалното им прехвърляне в Киев, съобщи американският новинарски канал CNN.

Същността на модификациите, които американската армия иска да направи, е да се намали вероятността от изтичане на секретни технологии в случай на загуба на едно от устройствата, като същевременно се запази ефективността на дроновете. "Възможно е да се направят конкретни технически корекции и да се неутрализират [някои функции]. Такива неща обаче отнемат много време и са доста сложни“, обясни представител на Конгреса на САЩ.

През септември изданието The Wall Street Journal съобщи, че група членове на Конгреса са поискали от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин да прехвърли модерни дронове в Украйна, включително MQ-1C Gray Eagle, които могат да бъдат оборудвани с ракети AGM-114 Hellfire и да останат в въздуха повече от ден. Вестникът отбелязва, че Вашингтон е скептичен относно прехвърлянето на модерни БпЛА на Киев поради опасения от ескалация на напрежението с Русия.