"Призоваваме България и Северна Македония да деескалират своята реторика и бързо да разрешат тези двустранни спорове“, заяви говорител на Държавния департамент пред македонската редакция на The Voice of America, отговаряйки на въпроса как ще коментира решението на България да изтегли българския посланик от Скопие.

"Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Съединените щати продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната“, се казва в изявление на Държавния департамент.

България изтегли посланика си миналата седмица след нападението срещу секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид с твърдението, че има "сериозна ситуация по отношение на правата на българите в Северна Македония".

Тогава министърът на външните работи Буяр Османи заяви, че оттеглянето на българския посланик е неоснователен, необоснован и безпринципен ход.

"Въпреки че извикването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, Министерството на външните работи съжалява за тази стъпка, която счита за неоснователна, неподкрепена с валидни аргументи и непропорционална“, заяви Османи.

В интервю за радио "Свободна Европа" той каза, че не знае официалната причина за оттеглянето на посланика и че не обмисля изтегляне на македонския посланик от София, защото смята, че диалогът между двете страни трябва да продължи чрез посолствата. .

МИА пък съобщиха днес, че са получили потвърждение от Министерството на външните работи на РСМ, че българският посланик се връща към дипломатическите си задължения в Скопие.