Всяка една нова сделка, която Турция постигне с руската отбранителна индустрия, носи риск от допълнителни санкции съгласно федералния закон за противодействие на противниците на Америка чрез Закона за санкции (CAATSA). Това предупреди говорител на Държавния департамент на САЩ, предава гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA.

Коментарът му е в отговор на запитане на гръцки репортери по повод изявленията на турския министър на отбраната Хулуси Акар, съгласно които Анкара възнамерява да продължи с използването на руската система за ПВО С-400.

Позицията на Държавния департамент на САЩ по въпроса – че руските С-400 са несъвместими с оборудването на НАТО – остава непроменена, подчерта говорителят, добавяйки, че ракетната система застрашава сигурността на технологиите на Алианса и използването й е в противоречие с ангажиментите на Турция като съюзник. Освен това, въпреки че Турция е важен партньор в НАТО, придобиването на С-400 директно противоречи на ангажиментите, поети от всички съюзници на организацията на срещата на върха през 2016 г. във Варшава за намаляване на зависимостта от руско оборудване, добави той.

Служителят на Държавния департамент на САЩ отбеляза също, че тъй като значителното снабдяване на Турция със С-400 от Русия вече е предизвикало санкции съгласно законодателството на САЩ, той призова страната да се "освободи“ от тях.

Турция и всички партньори и съюзници на САЩ също са призовани да избягват бъдещи покупки на оръжия, които осигуряват на Русия приходи, обхват и влияние. Бе подчертано, че всякакви подобни сделки може да бъдат предмет на допълнителни санкции по CAATSA.