САЩ са убедени, че Черноморската инициатива за износ на зърно от Украйна трябва да бъде продължено и разширено. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на видеобрифинг, предават световните агенции.

"Призоваваме Русия да се съгласи на удължаване и в крайна сметка на разширяване на споразуменията“, подчерта Прайс на брифинг. По думите му подписаната по-рано сделка е позволила да се намалят цените и недостигът на зърно по света.

САЩ също смятат, че страните от Г-20 трябва да настояват Русия да запази и разшири сделката за износ зърно, тъй като тя "допринася за укрепване на глобалната продоволствена сигурност и буквално спасява живота на уязвимите групи от населението по света, както и понижава цените на храните за всички“.

"Наложително е страните от Г-20 да се изкажат в подкрепа и за разширяването на Черноморската инициатива за зърно. Г-20 трябва да държи Русия отговорна за неуспеха й да отговори на усилията на ООН за отваряне на морски маршрути за доставки на зърно", добави Прайс.

По-рано Украйна изпрати призив до ООН и Турция за започване на преговори за удължаване на Черноморската инициатива за зърно, но не е получила отговор нито от международната организация, нито от Анкара, предаде Reuters, като се позова на източник от правителството в Киев.

Юрий Васков, заместник-министър на възстановяването на Украйна, заяви пред агенцията миналата седмица, че Киев ще поиска от всички страни да започнат преговори за сделката, с искане за нейното удължаване с поне една година и включване на пристанищата на Николаев.

Черноморската инициатива за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи износ на зърно от три украински пристанища. Споразумението бе удължено през ноември и ще изтече на 18 март, освен ако не бъде договорено неговото удължаване.

"Изпратихме писмо с молба да започнем да разглеждаме този проблем, тъй като 18 март наближава, но досега не сме получили отговор“, разкри източник на агенцията.

Износът на зърно от Украйна – световен производител на културата, е намалял с почти 27% до 31,8 милиона тона през сезон 2022/2023 към 27 февруари, заради по-слабата реколта и логистичните затруднения, причинени от войната.

Украйна изнася около 3 милиона тона селскостопански продукти месечно според сделката, но Васков поясни, че страната има възможност за износ на 6 милиона тона от пристанищата в Одеска област и дори 8 милиона тона, ако към инициативата бъде включен и Николаев.

Въпреки ограничената зърнената реколта през 2022 г. (54 милиона тона спрямо рекордните 86 милиона през 2021 г.), най-малко 30 милиона тона зърно все още са в силози и може да бъдат изнесени, според Министерството на земеделието в Киев.

Черно море вече е посочено като зона с висок риск от лондонския застрахователен пазар, а допълнителните премии за застраховка срещу военен риск от десетки хиляди долари на ден вече са обичайни разходи заедно с горивото и товарите.