Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис открито призова Израел да прави достатъчно, за да облекчи "хуманитарната катастрофа" в Газа, тъй като администрацията на Байдън е изправена пред нарастващ натиск да обуздае своя близък съюзник, докато той води война с бойците на ХАМАС. Тя призова и ХАМАС "незабавно да приеме сделката за заложниците", пише Тhe Guardian.

Харис, която говори в неделя пред моста "Едмънд Петтус" в Селма, Алабама, където преди близо шест десетилетия щатски войници пребиха маршируващите за граждански права в САЩ, призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа и настоя ХАМАС да приеме споразумение за освобождаване на заложници в замяна на 6-седмично прекратяване на военните действия.

Но по-голямата част от коментарите ѝ бяха насочени към Израел, което изглеждаше като най-острото упрекване от страна на висш ръководител в правителството на САЩ относно условията в крайбрежния анклав.

"Хората в Газа гладуват. Условията са нечовешки и нашата обща хуманност ни задължава да действаме", заявява Харис на събитие, посветено на 59-ата годишнина от Кървавата неделя в Алабама.

"Израелското правителство трябва да направи повече, за да увеличи значително потока от помощи. Без извинения", посочва Харис.

Нейните коментари отразяват силното разочарование в правителството на САЩ от войната, която навреди на позициите на президента Джо Байдън сред левите избиратели, тъй като той се стреми към преизбиране тази година, пише британската медия.

Харис посочи, че Израел трябва да отвори нови гранични пунктове, да не налага "ненужни ограничения" на доставките на помощи, да защитава хуманитарния персонал и конвоите от превръщането им в мишени и да работи за възстановяване на основните услуги и за насърчаване на реда, за да може "повече храна, вода и гориво да достигнат до нуждаещите се".

В събота Съединените щати извършиха първата си въздушна доставка на помощи в Газа, а в понеделник Харис трябва да се срещне с члена на израелския военен кабинет Бени Ганц в Белия дом, където се очаква да отправи подобно директно послание.

В неделя делегация на ХАМАС пристигна в Кайро за последния кръг от преговорите за прекратяване на огъня, определяни от мнозина като последното възможно препятствие за постигане на примирие, но не беше ясно дали е постигнат някакъв напредък.

Онлайн версията на израелския вестник Yedioth Ahronoth съобщи, че Израел е бойкотирал преговорите, след като ХАМАС е отхвърлил искането му за пълен списък с имената на заложниците, които все още са живи.

"ХАМАС твърди, че иска прекратяване на огъня. На масата има сделка. И както вече заявихме, ХАМАС трябва да се съгласи с тази сделка", посочи Харис. "Нека постигнем прекратяване на огъня. Да съберем отново заложниците със семействата им. И да осигурим незабавна помощ на хората в Газа".

Вашингтон настоява, че сделката за прекратяване на огъня е близо, и настоява за сключване на примирие до началото на Рамазана, до който остава една седмица. В събота официален представител на САЩ заяви, че Израел се е съгласил на рамково споразумение.

Споразумение би довело до първото продължително примирие във войната, която продължава вече пет месеца с едноседмична пауза през ноември. Десетки заложници, държани от бойците на ХАМАС, ще бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници.

След пристигането на делегацията на " ХАМАС" палестински служител заяви пред информационната агенция Reuters, че сделката "все още не е сключена". Израел не направи официален коментар.