Вицепрезидентът на САЩ настоява израелският министър да осигури "надежден" хуманитарен план, преди Израел да напредне в Газа. Камала Харис се срещна с Бени Ганц в Белия дом, където двамата са коментирали ситуацията в Рафа и нуждата от надежден и изпълним хуманитарен план, предава Sky News.

"Израел трябва да изготви "надежден" хуманитарен план, преди да продължи да напредва в южната част на Ивицата Газа", е заявила вицепрезидентът на САЩ 

Камала Харис също така призова Бени Ганц, чието посещение във Вашингтон не беше санкционирано от министър-председателя Бенямин Нетаняху, да увеличи помощта в опустошения анклав.

Миналия месец Израел засили бомбардировките си на Рафа в южната част на Газа, където се смята, че са струпани около 1,5 млн. души, повечето от които са избягали от офанзивата по-на север.

С нарастването на опасенията за хуманитарна катастрофа Харис продължи посланието си от неделя (4 март), когато призова ХАМАС да приеме условията за незабавно прекратяване на огъня и определи условията в Газа като "нечовешки".

"Двамата обсъдиха ситуацията в Рафа и нуждата от надежден и изпълним хуманитарен план преди да се обмисли каквато и да е голяма военна операция там предвид рисковете за цивилното население", посочват от Белия дом за срещата в понеделник.

В публикация в X Харис заявява, че е "повторила" подкрепата си за "правото на Израел да се защитава" и е обсъдила необходимостта от увеличаване на потока от помощи в Газа.