Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) обяви, че е прихванало пратка с военна помощ от Иран, предназначена за бунтовниците в Йемен.

CENTCOM отбелязва, че лодка с иранска военна помощ е била открита на 28 януари от кораб на бреговата охрана на САЩ в Арабско море.

На борда на плавателния съд са намерени над 200 пакета, съдържащи компоненти за балистични ракети със среден обсег, експлозиви, компоненти на безпилотни подводни и надводни апарати, военно комуникационно и мрежово оборудване, пускови установки за противотанкови управляеми ракети и други военни компоненти.

"Продължаващите доставки на усъвършенствани конвенционални оръжия от Иран за хутите продължават да подкопават сигурността на международното корабоплаване и свободния търговски поток“, предупреди командващият на CENTCOM Майкъл Ерик Курила.

От средата на ноември бунтовниците в Йемен многократно изстрелваха дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Ивицата Газа. В отговор САЩ и техните съюзници стартираха мисия за защита на цивилните кораби и редовно докладват за свалянето на ракети и дронове на хутите.