От 1 юни властите на САЩ са преустановили предаването на Руската федерация на данни за състоянието на техните стратегически оръжия, попадащи в Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (START), а също така са отменили визите, издадени на руски специалисти за извършване на инспекции на американска територия. Това се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от ТАСС.

"Съединените щати се ангажират с пълното и взаимно прилагане на START", се посочва в документа. "В съответствие с тези ангажименти САЩ предприеха правни контрамерки в отговор на текущото нарушение на START от страна на Русия. Обявеното от Москва преустановяване на участие в договора е юридически недействително. В това отношение Русия остава обвързана със задължения по договора и го нарушава, без да изпълнява много от задълженията си“, се казва в разпространеното изявление.

"Считано от 1 юни 2023 г. САЩ не предоставят на Русия уведомления, предвидени в договора, включително актуализации за състоянието и местоположението на системите, отговарящи на договора, като ракети и пускови установки“, уточняват в документа. В него се посочва, че "САЩ продължават да уведомяват Русия за изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети“ и ще уведомяват Москва за военни учения, както беше договорено през 1988 г.

"САЩ се въздържат от сътрудничество с нови инспекционни дейности на американска земя по START“. По-конкретно, "визите, издадени въз основа на договора, на руски инспектори и пилоти се отменят и се отказва издаването на такива, които са в процес на разглеждане“.

Държавният департамент подчерта, че "от юни 2022 г. САЩ са готови да помогнат на руските инспекционни дейности на американска територия в съответствие с договора и многократно са декларирали това пред Русия“. Според американската страна "Русия не се е възползвала от правото да извършва проверки и от август 2022 г. е отказала правото на САЩ да извършват такива“.

Според изявлението на Държавния департамент "САЩ няма да предоставят на Москва телеметрични данни за своите изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети“. В документа се посочва, че Русия "отказва да проведе срещи на Двустранната консултативна комисия, а САЩ няма да предоставят телеметрични данни едностранно“.