Американските законодатели са готови да премахнат пречките пред продажбата на изтребители F-16 на Турция в ход, който може да стопли изстуделите отношения между двата съюзника, пише Bloomberg.

Окончателният годишен законопроект за разрешение за отбрана премахна разпоредба, приета от Камарата на представителите на САЩ през юли, която би забранила продажбата на F-16 на Турция, освен ако президентът Джо Байдън не удостовери, че предоставянето на изтребителите на Lockheed Martin Corp. е в национален интерес и че Турция няма да използва самолетите за неразрешени полети над територията на Гърция.

"Ние вярваме, че съюзниците от Организацията на Северноатлантическия пакт не трябва да извършват неразрешени териториални полети над въздушното пространство на друг съюзник от НАТО“, пишат законодателите в мотивите, придружаващи годишната отбранителна мярка.

Байдън вече каза, че подкрепя продажбата на F-16 на Турция, решение, което дойде скоро след като президентът Реджеп Тайип Ердоган даде сигнал за подкрепата си за членството на Финландия и Швеция в НАТО. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу по-рано предупреди, че страната му няма да купи самолетите от САЩ, ако бъдат наложени ограничения върху използването им.

Турция насочи вниманието си към закупуването на F-16, за да обнови стареещия си флот от американски бойни самолети, след като беше изхвърлена от програмата за подпомагане на производството и закупуването на изтребител F-35 от следващо поколение, също произведен от Lockheed. Този ход беше направен в отговор на покупката от Турция на руски системи за противоракетна отбрана С-400, които според Ердоган са спешно необходими за сигурността на страната му.