САЩ са изпратили официално уведомление до Русия, че преустановяват споделянето на данни за своите стратегически ядрени сили, съобщава американският всекидневник The Wall Street Journal, като отбелязва, че решението на Вашингтон е в отговор на решението на Москва да замрази участието си в договора СТАРТ III, който регулира броя на ядрените оръжия с голям обсег.

Пожелал анонимност представител на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разкри в разговор с журналист на изданието, че мярката представлява първият отговор на Вашингтон на действията на Москва и целта й е "да накара Русия да се върне към спазването на условията на споразумението“.

В понеделник заместник-държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност Бони Дженкинс уведоми руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков за прекратяването на обмена на данни по СТАРТ-III, се пояснява в материала на WSJ. Според вестника по време на телефонни разговори между официални лица Дженкинс първоначално е предложил да се продължи обменът на данни, но след като руската страна е заявила, че няма да споделя информация за ядрените си сили, САЩ са заявили, че ще отговорят със същото.

Някои американски служители смятат, че новата стъпка на Вашингтон е била необходима, тъй като без нея САЩ няма да могат ясно да съобщят на Москва какви последствия я очакват във връзка с преустановяването на участието й в СТАРТ III. "Това е изключително неудачно решение, но беше съвсем очаквано и правилно. Защо Русия да продължава да се възползва от мерките за прозрачност, ако самата тя отказва да отговори със същото на САЩ?“, коментира пред изданието Лин Растън, вицепредседател на неправителствената организация Nuclear Threat Initiative, която е заемала редица висши позиции в правителството на САЩ.

Други защитници на контрола обаче се опасяват, че курсът на администрацията на Байдън може да доведе до отслабване на системата за контрол на въоръженията, която възпира ядреното съперничество между Вашингтон и Москва от десетилетия. "Несподелянето на тази информация не дава на САЩ малко или дори никакво предимство пред Русия и освен това допълнително замъглява ситуацията по отношение на спазването от двете страни на СТАРТ III“, предупреди изпълнителният директор на Асоциацията за контрол на въоръженията Дарил Кимбал.

Информацията, която Вашингтон сега отказа да публикува, включва подробни данни за броя на бомбардировачите, ракетите и ядрените бойни глави, разположени в отделни американски бази, отбелязва WSJ. В съответствие с условията на СТАРТ III данните се предават на Москва веднъж на всеки шест месеца. В същото време САЩ планират все пак да публикуват съответна информация (но в много по-съкратен вариант), пише вестникът.

Администрацията на Байдън също така продължава в рамките на СТАРТ III да предоставя на Русия почти ежедневни данни за движението на стратегически ракети, бомбардировачи и ракети, както и промени в състоянието им на бойна готовност, въпреки че Москва вече спря да предава такава информация, отбелязват още от редакцията.