На 19 декември правителството на САЩ официално публикува карти, илюстриращи разширяването на териториалните претенции към големи площи от континенталния шелф в Северния ледовит океан, Атлантическия океан, Берингово море, Тихия океан, както и две зони в Мексиканския залив и близо до Марианските острови. Взети заедно, става въпрос за едностранни претенции за суверенитет върху площ от приблизително един милион квадратни километра морско дъно. Най-значимите последици ще засегнат спорната и стратегически важна Арктика, където претенциите на Вашингтон ще му позволят да контролира огромни количества минерали и енергийни ресурси, пише Military Watch Magazine в материал, представен в две части без редакторска намеса от "Фокус“.

Първа част:                           

Съединените щати не само очертаха претенциите си към Арктика чрез най-северния си щат (Аляска), но и разширяват военните си действия в региона от почти десет години. Освен това влизането на Финландия в НАТО, към която скоро може да се присъедини и Швеция, ще означава, че всички арктически държави, с изключение на Русия, ще се обединят в съюз под егидата на САЩ. Може би един от най-видимите признаци за приоритетното значение на региона е разполагането на повече от 100 изтребители от пето поколение F-22 и F-35 в Аляска, което представлява най-голямата концентрация на тези все още относително малобройни самолети в един щат или регион.

На фона на високото напрежение между САЩ и Русия по отношение на Арктика, Москва осъди претенциите на Вашингтон като "неприемливи“, а ръководителят на Арктическия комитет на Държавната дума Николай Харитонов предупреди, че усилията на САЩ да установят контрол над региона рискуват да създадат допълнително напрежение .

Тясно преплетено с разширяването на териториалните претенции на САЩ е изявлението, направено през първата седмица на декември от командващия руския флот адмирал Николай Евменов, че страната е изправена пред значителна заплаха от нарастващото военно присъствие на НАТО в региона. Той подчерта, че колективният Запад "активно възпрепятства икономическите дейности на Русия в Арктика“.

Арктика представлява приблизително една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия. Москва инвестира сериозно в развитието на Северния морски път, който има потенциал да се превърне в нов търговски път между Източна Азия и Европа. В това той получи значителна подкрепа от Китай, като китайските фирми играят важна роля в развитието на регионалната инфраструктура. Самият Пекин запазва голям интерес към Северния морски път, смятайки го за по-безопасен от Малакския пролив и Индийския океан, където доминират западните военноморски сили. Успоредно с големите инвестиции в регионалната инфраструктура, минното дело, проучването на петрола и изграждането на най-големия в света флот от атомни ледоразбивачи, Русия също значително увеличи способността на своите въоръжени сили да провеждат операции в региона от 2010 г. насам.

Въпреки че Арктика беше важна по време на Студената война като най-краткия път между СССР и Съединените щати за ядрени стратегически бомбардировачи и балистични ракети, днес значението на региона вероятно е станало още по-голямо. Поради ограничения брой тактически бойни самолети в руския флот, голяма част от отговорността за противовъздушната отбрана в Арктика е паднала на наземни средства. Съответно бяха разработени високоспециализирани версии на системите за противовъздушна отбрана с малък обсег "Тор“ и "Панцир“, за да поддържат системите С-400 с по-дълъг обсег, разположени на ключови места като архипелага Новая Земля и якутското пристанище Тикси. Руските сили също тестваха системата С-500 в региона през декември 2021 г. Очаква се Арктика да се превърне в един от приоритетните региони за разполагане на новите оръжия, които могат да се похвалят с абсолютно ненадминато покритие от 600 километра и способност да поразяват не само ценни самолети за поддръжка, бомбардировачи, платформи за ранно предупреждение и контрол (AWACS), но дори и космически цели, включително сателити.

Гръбнакът на руската бойна авиация в Арктика се състои от прехващачи МиГ-31БМ, а част от отговорността за сигурността в региона се носи от Северния и Тихоокеанския флот на ВМС и Върховното командване на ВКС. МиГ-31 (наименование на НАТО: Foxhound или "Лисогон“) е разработен специално за операции в региона и може да излита от временни ледени летища. Неговата авионика е много подходяща за продължителни операции в отдалечени райони, далеч от наземния контрол и с ограничена наземна радарна поддръжка.С повишен фокус върху сигурността в Арктика от 2010 г., Северният флот и частите на Върховното командване на ВКС замениха съветските МиГ-31 с авионика от 80-те години на миналия век с дълбоко модернизирани прехващачи МиГ-31БМ, а от 2019 г. Тихоокеанският флот последва техния пример.

Модернизацията не само удължи срока на експлоатация на самолетите, които са едни от най-старите на въоръжение в Русия, но и напълно замени авиониката, главно чрез въвеждането на новата система за управление на огъня "Заслон-М“ с радара 8БМ. Последният се смята за един от най-мощните бордови тактически авиационни радари в света и най-големият по размер - приблизително три пъти по-голям от APG-77 на F-22 и 11 пъти по-голям от APG-66 на F-16 . В същото време "Лисогоните“ са специално проектирани за инсталиране на големи и мощни сензори, както поради необятността на далечните северни територии, които трябва да бъдат патрулирани, така и поради изискването да се свалят вражески ракети с намалена ефективна отразяваща повърхност на големи разстояния.

Гръбнакът на руската бойна авиация в Арктика се състои от прехващачи МиГ-31БМ, а част от отговорността за сигурността в региона се носи от Северния и Тихоокеанския флот на ВМС и Върховното командване на ВКС. МиГ-31 (наименование на НАТО: Foxhound или "Lisogon“) е разработен специално за операции в региона и може да излита от временни ледени летища. Неговата авионика е много подходяща за продължителни операции в отдалечени райони, далеч от наземния контрол и с ограничена наземна радарна поддръжка.С повишен фокус върху сигурността в Арктика от 2010 г. на миналия век, Северният флот и частите на Върховното командване на VKS замениха съветската ера МиГ-31 с авионика от 80-те години на миналия век, дълбоко модернизирани прехващачи МиГ-31БМ, а от 2019 г. Тихоокеанският флот последва техния пример.

Модернизацията не само удължи срока на експлоатация на самолетите, които са едни от най-старите в руската служба, но и напълно замени авиониката, главно чрез въвеждането на новата система за управление на огъня Zaslon-M с радара 8BM. Последният се смята за един от най-мощните бордови тактически авиационни радари в света и най-големият по размер - приблизително три пъти по-голям от APG-77 с F-22 и 11 пъти по-голям от APG-66 с F-16 . В същото време "Лизогоните“ са специално проектирани за инсталиране на големи и мощни сензори, както поради необятността на далечните северни територии, които трябва да бъдат патрулирани, така и поради изискването да се свалят вражески ракети с намалена ефективна отразяваща повърхност на големи разстояния.