Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че следващите седмици във войната в Украйна ще бъдат "критични“, предава CNN. По думите му във Вашингтон очакват Москва да "опита да осъществи ново голямо настъпление, вероятно на няколко фронта“.

"Трябва да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че Украйна е готова за това“, отбеляза той.

По думите на Кърби, САЩ искат да гарантират, че украинците могат да се защитят срещу всяка подновена руска офанзива, като същевременно имат гъвкавостта да "провеждат свои собствени нападателни операции във време и на място и в размер и мащаб по свой избор“.

"Затова извеждаме батальони от Украйна в момента и ги подлагаме на обучение за комбинирани маневри“, заяви той. "Ето защо те засилват обучението си за неща като системата за противовъздушна отбрана Patriot. Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че са готови възможно най-добре преди тези критични седмици и месеци напред“.

Едновременно с това Кърби заяви, че САЩ се съобразяват с решенията на украинското ръководство за приоритетите във войната и защитата на Бахмут и ще продължат да снабдяват президента Володимир Зеленски "с всичко, от което се нуждае, където и да реши да даде битка“.

Запитан от Кристиан Аманпур от CNN дали Киев прекарва твърде много време в битката за Бахмут, Кърби отбеляза, че украинците все още се "сражават смело“ в източния град и районът е "много опасен“.

"Ето ни на 21 март и Бахмут все още не е превзет от руснаците“, заяви Кърби.

"Така че украинците приоритизират тази битка – руснаците ясно са приоритизирали тази битка и това, което ще направим, е да останем фокусирани върху това да гарантираме, че президентът [Володимир] Зеленски има това, от което се нуждае, където и да реши да се бие. Това означава разузнаване Това означава подкрепа. Това означава оръжия. Това означава възможности. Това е, върху което ще се фокусираме“, отбеляза представителят на Съвета за сигурност на САЩ.

Украйна се готви да започне пролетна офанзива срещу руските сили, изградена до голяма степен около по-мощните и по-модерни системи, които западните страни се съгласиха да изпратят, включително танкове и други бронирани превозни средства, отбелязва американският телевизионен канал.