Търговската камара на САЩ предупреждава ЕС да не приема правила за изключване на доставчици на облачни услуги извън Блока от европейския пазар, съобщава Reuters, като се позовава на изявление на американската камара и 12 други организации, включително Националния съвет за външна търговия на САЩ, Латиноамериканската интернет асоциация и Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA).

"Тези изисквания на Агенцията за киберсигурност на ЕС (ENISA) изглежда са предназначени да лишат доставчици извън ЕС от достъп до неговия пазар при равни условия и по този начин да попречат на европейските индустрии и правителства да се възползват напълно от офертите на тези глобални доставчици“, цитира агенцията съвместното изявление. "Ако други страни следват същата политика, тогава европейските доставчици на облачни услуги ще видят, че перспективите им извън ЕС се свиват“.

Reuters припомня, че според майския проект на предложението на ENISA централата на доставчика на облачни услуги ще трябва да се намира в страна, която е част от ЕС, предоставянето на технологии ще трябва да се управлява от ЕС, а цялата информация за потребителите ще се съхранява и обработва там. Ако проектът бъде приет, Amazon, Alphabet (собственик на търсачката Google) и Microsoft може да напуснат европейския пазар, посочва агенцията.

ENISA съобщи, че нейният проект има три нива. Предвижда се най-високото ниво да се прилага само за малък брой случаи, в които се изисква най-сериозна сигурност и за които ще е необходимо да се осигури "известно ниво на независимост". По-специално става дума за дейностите на правителствата и особено важни инфраструктурни проекти.