Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Чарлз Браун е очертал предложението на Вашингтон за алтернатива на сухопътната операция на Израелските отбранителни сили (ИОС) срещу град Рафа в южната част на Ивицата Газа, предаде The Times of Israel.

В скорошен разговор с началника на генералния щаб на ИОС генерал-лейтенант Херци Халеви, Чарлз Браун е заявил, че САЩ "няма да приемат" огромни цивилни жертви в Рафа, предвид броя на цивилните жертви в северната и централната част на Ивицата Газа.

Браун е очертал предложението на Вашингтон, което включва обезопасяване на границата на Газа с Египет с технологичен напредък за предотвратяване на контрабандата на оръжия през Филаделфийския коридор, изолиране на град Рафа и провеждане на нападения на място и създаване на съвместен команден център за координиране на целеви операции.

Разговорът се е състоял миналата седмица по време на посещение във Вашингтон на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, съобщава още Kan.

Израел възнамерява да проведе операция в Рафа, последната крепост на ХАМАС в Газа, за да разформирова последните четири батальона в града. Вашингтон и голяма част от западния свят сигнализираха, че се противопоставят на плана, на фона на нарастващата загриженост за над един милион жители на Газа, които са намерили убежище в града.