САЩ са готови да вземат пряко участие в оборудването на сръбската армия и очакват възможно най-скорошно провеждане на съвместни военни учения. Това обяви американският посланик в западната ни съседка Кристофър Хил в рамките на среща с министъра на отбраната Милош Вучевич, предават водещите сръбски медии.

"Посланикът на САЩ Кристофър Хил отбеляза, че САЩ са надежден партньор за Сърбия с акцент върху сътрудничеството в областта на отбраната", се казва в изявление на Министерството на отбраната в Белград. В текста се допълва, че във Вашингтон  са готови да помогнат в процеса на оборудване на сръбските въоръжени сили“.

По време на разговора Вучевич е отбелязал тенденцията към "засилване“ на отношенията между САЩ и Сърбия и също така благодари на американското посолство за "повлияването за успокояване на ситуацията в северната част на Косово и Метохия“.

По-рано сръбската редакция на Euronews съобщи, че министерствата на външните работи на няколко европейски държави, които са членки на Съвета на Европа, са получили нота от посолствата на САЩ, в която се посочва, че въпросът за присъединяването на Косово към организацията не трябва да бъде включен в дневния ред на Комитета на министрите на Съвета на Европа, докато "Косово не заеме по-конструктивна позиция спрямо Общността на сръбските общини, което би позволило връщане към основното споразумение между Белград и Прищина“.

В съответствие с Брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г. в Косово трябва да бъде създадена Общност на сръбските общини - орган за самоуправление на сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканите.