Министерството на правосъдието на САЩ е поискало официално от Конгреса да узакони предаването на замразени украински активи на Украйна. Това заяви ръководителят на министерската работна група за прилагане на санкции срещу Руската федерация Андрю Адамс по време на изслушване в Комитета на Сената по банкови, жилищни и градски въпроси, предава УНИАН.

По думите му, имуществото и парите ще отидат за обезщетение за загубите, които Украйна понася поради пълномащабна война на своята територия.

"Подобно предложение би позволило на Министерството на правосъдието, финансите и Държавния департамент да установи съвместна работа в посока на средствата, конфискувани от правителството на САЩ, за да компенсира щетите в Украйна“, обясни Адамс.

Той отбеляза, че отключването на процеса изисква "изменение на множество нормативни актове, регулиращи използването на конфискувани средства“.

"По правило съществуващите законодателни и регулаторни органи изискват конфискувани средства, които да се използват за изплащане на обезщетение на жертвите на престъпления, които са в основата на конфискацията, както и за правоприлагането“, отбеляза Адамс.

Това се случва на фона на обявените във вторник референдуми за присъединяване към състава на Руската Федерация в окупираните украински области Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка.