Правителството на САЩ ще прехвърли осем системи за противовъздушна отбрана NASAMS в Украйна, като две от тях ще пристигнат в най-скоро време. Това е заявил високопоставен служител на Пентагона в разговор с репортери, предава Укринформ.

"Съединените щати вече предоставиха 1400 Стингъри, които са системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, нашите съюзници и партньори също предоставиха значителен брой системи за противовъздушна отбрана с малък обсег. Съединените щати също се ангажираха да прехвърлят осем NASAMS и свързаните с тях боеприпаси, два от тях скоро ще бъдат в Украйна, като още шест ще бъдат предоставени по-късно. Ние също така обещахме да създадем набор от системи за борба с дронове, включително системата VAMPIRE и други радарни системи, както знаем че заплахата от безпилотни летателни апарати също е сериозна заплаха в момента“, заяви той.

Служителят добави, че САЩ също са помогнали за прехвърлянето на словашката система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна в началото на войната.

"Това беше изключително важно за защитата на украинската инфраструктура по това време“, добави той.

Заместник-говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх заяви миналия петък, че украински военни специалисти вече преминават обучение по програмата за обучение на системи за противовъздушна отбрана NASAMS, което ще бъде завършено в близко бъдеще, след което системите ще бъдат прехвърлени в Украйна.