Властите на САЩ са предали на Украйна първите две зенитно-ракетни системи (ЗРК) NASAMS. Това обяви главният изпълнителен директор на производителя на комплексите, американската компания Raytheon Technologies, Грег Хейс, в интервю за телевизионната компания CNBC.

"Току-що доставихме две системи NASAMS. Предадохме две от тях на правителството [на САЩ] преди няколко седмици. Днес вече е в ход разгръщането им в Украйна“, поясни Хейс.

Миналата седмица високопоставен представител на Пентагона заяви пред репортери, че американските власти очакват да прехвърлят първите системи за противовъздушна отбрана NASAMS в Киев през следващите седмици. На 11 октомври Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че властите на САЩ очакват "в много близко бъдеще“ предаването на две системи NASAMS на Киев. Общо, според думите му, САЩ възнамеряват да доставят на Украйна осем такива системи. Доставките се планират да бъдат извършени като част от инициативата за насърчаване на сигурността на Украйна, която включва сключване на договори с производителите от Министерството на отбраната на САЩ, а не предоставяне на оборудване директно от запасите на Пентагона.