САЩ предприемат мерки, за да гарантират, че отломките на падналия след инцидента снощи в Черно море безпилотен летателен няма да попаднат "в грешните ръце“, заявиха от Белия Дом, цитирани от CNN.

"Без да навлизам в много подробности, това, което мога да кажа е, че сме предприели стъпки, за да защитим нашите интереси по отношение на този конкретен дрон – този конкретен самолет. И това е собственост на Съединените щати. Очевидно не искаме да видим някой да се докопа до това освен нас“, заяви Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации, пред Джейк Тапър от CNN във вторник.

Притиснат дали САЩ ще покажат доказателства в подкрепа на разказа си за случилото се – предвид отричането на Русия – Кърби отбеляза, че САЩ "разглеждат някои изображения, за да видят дали някое от тях може да е подходящо“ за публично оповестяване, но каза, че няма решения към този момент.

Той също така отхвърли отказа, издаден от руското министерство на отбраната.

"Очевидно ние опровергаваме отричането на руснаците и мисля, че след една година, Джейк, всеки трябва да приеме всичко, което руснаците казват за това, което правят в и около Украйна, с огромна доза сол“, каза той.

Кърби посочи призоваването на посланика на Русия в САЩ Анатолий Антонов в Държавния департамент като "едно от предимствата на отворените дипломатически линии“, като каза, че по време на срещата американски служители са посочили на посланика " много важните и много реални опасения над това небезопасно и непрофесионално поведение на руски пилоти.

Той повтори осъждането си на инцидента, като предупреди за непосредствени и по-широки последици.

"Със сигурност не искаме тази война да ескалира отвъд това, което вече е причинила на украинския народ“, заяви Кърби, наричайки го "неподходящо, небезопасно, непрофесионално поведение от страна на руските пилоти“.