Администрацията на американския президент Джо Байдън изпраща допълнителен оръжеен пакет на Украйна, който включва противовъздушни системи Avenger, произведени от Boeing Co., заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. Пентагонът поясни, че оръжията, извлечени от запасите на САЩ, се оценяват на цели 400 милиона долара, пише Bloomberg.

Украинските сили навлязоха по-дълбоко в окупираните от Русия райони на южната област Херсон, ден след като Кремъл нареди изтегляне преди зимните месеци. Войските на Киев са напреднали 7 километра в две посоки в Херсонска област през последните 24 часа, освобождавайки 12 града, според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Операторът на електроенергийната мрежа на Украйна съобщи, че всички региони ще се сблъскат с прекъсвания на тока с продължителност няколко часа в петък заради пораженията по енергийната инфраструктура на страната, които руснаците нанесоха след началото ударите по критичната инфраструктура на 10 октомври.