Американците показаха концепции за редица бойни машини, включително нова версия на известния танк Abrams, наречена M1E3. Това се посочва в материалите на конференцията Industry Day 2024, предава УНИАН.

Новата версия на М1 е почти нов танк. Според плановете теглото на бойната машина трябва да бъде намалено до 60 тона (теглото на съвременната версия M1A2SEP v.3 е почти 67 тона).

Екипажът на танка ще бъде намален от четирима души на трима: това се постига чрез инсталиране на автомат за зареждане. Освен това M1E3 ще получи комплекс за активна защита и хибридна електрическа силова установка.

В същото време американците не искат да променят калибъра на оръдието: както и преди, той ще бъде 120 мм. Обновеният Abrams може да се появи около 2030 г.

Освен него американците показаха концепцията на бойната машина на пехотата XM-30, която може да замени Bradley, както и наземни бойни роботи. Те също така искат да оборудват бойните машини на пехотата с хибридна силова установка, като основната й характеристика ще бъде мощно 50-мм автоматично оръдие. Екипажът на машината ще се състои от двама души, десантното отделение е предназначено за 6 души.

Що се отнася до наземните роботи, те могат да имат както противотанкови, така и противопехотни оръжия. Те ще бъдат управлявани от бойната машина AMPV, която замени M113. XM-30 и роботизираните платформи трябва да се появят през 2028-2029 г.