Съединените щати са настояли властите в Прищина да изтеглят специални части на косовската полиция от административните сгради. Това заяви американският посланик в Прищина Джефри Ховениер пред журналисти във вторник, предава ТАСС.

"Ние (САЩ) смятаме, че присъствието на косовската полиция в сградите, в които са проникнали, е много провокативно, затова поискахме от правителството [в Прищина] да изтегли полицията от тези три общински сгради“, заяви Ховениер.

Той отбеляза, че САЩ "не разбират“ защо кметовете на Прищина не могат да използват "алтернативни места или други обществени сгради, за да изпълняват своите задължения“. "Поискахме от косовския премиер Албин Курти спешно да предприеме стъпки за деескалация на ситуацията на север. Той не отговори на нашите искания“, заяви посланикът.

По думите му, Прищина не е координирала със САЩ действията си за превземане на административни сгради. "Властите на Косово не координираха с Вашингтон действията, предприети в петък. <...> Когато научихме за това, ние реагирахме остро. Подобно решение се отрази негативно на репутацията на Косово и нулира усилията за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина“, посочи Ховениер.

Посланикът подчерта още, че САЩ са загубили ентусиазъм да придвижват Косово по евроатлантическия път. "Трябва да кажа, че в момента [поради събитията в северната част на Косово] САЩ нямат голям ентусиазъм да отговорят на интересите на Косово, като например промоция от непризнатите страни, или активно да работят за придвижването на Косово по евроатлантически път“, заяви дипломатът.