САЩ подкрепят плана на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това обяви на брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, коментирайки твърденията за предполагаемата възможност за изпращане на "миротворци на ООН“ в централата дори без съгласието на Русия, предава ТАСС.

"МААЕ представи план, насочен към създаване на зона за ядрена сигурност и защита около Запорожката АЕЦ. Ние подкрепяме това", увери Прайс. В същото време той припомни, че САЩ са настоявали и настояват Русия да прехвърли ЗАЕЦ под контрола на Украйна. "Имаме пълно доверие в МААЕ и нейните усилия", подчерта говорителят.

ЗАЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В края на февруари 2022 г. съоръжението бе взето под контрол от руските сили. Оттогава насам Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрелването на периметъра й.

На 4 октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа закони за приемането на Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области в състава на страната. В края на септември там се проведоха референдуми по въпроса за присъединяването към Русия, огромното мнозинство от жителите гласуваха "за". Западът ги отхвърли като нелигитимни.