Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да подготви проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН за засилване на санкциите срещу Северна Корея а също така обмисля възможността за разполагане на самолетоносач в Японско море, в случай че Пхенян извърши ядрени изпитания, съобщават японски медии, позовавайки се на информирани източници, предава Интерфакс.

Съгласно разпространената информация САЩ също възнамеряват да излязат със съвместно изявление със страните от Г-7, в което ще бъдат осъдени действията на управляващите в Пхенян.

Изготвената от САЩ проекторезолюция вероятно ще е насочена към износа на суров петрол и петролни продукти за Северна Корея, както и към севернокорейската хакерска група Lazarus, разкриват източници.

Отбелязва се, че САЩ, Япония и Южна Корея също обмислят възможността за обявяване на едностранни санкции срещу Пхенян, тъй като Съветът за сигурност на ООН може да не приеме резолюцията. Освен това източниците подчертават, че САЩ може да разположат самолетоносач в Японско море, ако Пхенян проведе ядрен опит.

Смята се, че Северна Корея се подготвя за седмия си си ядрен опит. Ако бъде проведен, то ще бъде първият от септември 2017 г. насам. Според някои такъв може да бъде извършен в навечерието на междинните избори за Конгреса на САЩ.