Съединените щати планират да обявят военна помощ на стойност до 300 милиона долара (545.85 милиона лева) за Украйна, състояща се главно от боеприпаси, съобщиха два официални източника за Reuters.

Пакетът може да бъде обявен веднага в петък, но може би след празничния Деня на паметта в Съединените щати, са заявили източниците, пожелали анонимност.

Очакваше се пакетът да съдържа повече управляеми ракети за многократно изстрелване (GMLRS) за пускови установки HIMARS и боеприпаси за отбраната на Украйна срещу Русия.

Оборудването ще бъде финансирано с помощта на Presidential Drawdown Authority, в която президентът може да разреши прехвърлянето на артикули и услуги от запаси в САЩ без одобрението на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

САЩ обещаха повече от 35 милиарда долара (96.43 милиарда лева) помощ за сигурността на Украйна след нахлуването на руските сили на 24 февруари 2022 г.

Пентагонът продължава да си проправя път чрез счетоводна грешка, която надценява стойността на предишната помощ, грешка, която може да доведе до изпращането на повече оръжия в Украйна.

Стойността и съдържанието на пакета могат да се променят по всяко време, преди да бъде подписан от президента Джо Байдън.