САЩ планират да разширят ограниченията върху износа на полупроводници и микросхеми за Китай, съобщава американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на редакцията Вашингтон възнамерява да обяви нови мерки тази седмица, а администрацията на президента Джо Байдън се опитва да убеди редица ключови съюзници на САЩ да се присъединят към санкциите. Въвеждането на съвместен контрол върху износа от САЩ, Южна Корея, Япония и европейските страни може значително да ограничи китайското производство на микрочипове поради "практически монополен контрол от страна на тези държави върху производството и търговията с оборудване за създаване на най-новите чипове“, отбелязва изданието.

Източницит на вестника посочват, че ограниченията може да засегнат технологиите, свързани с производството на високотехнологични чипове с памет, квантови компютри и "най-модерните компоненти, необходими за създаване на микросхеми“.

В средата на септември Reuters съобщи, че Министерството на търговията на САЩ ще публикува нови правила през октомври за забрана за продажбата на оборудване за производство на чипове на китайски заводи, които произвеждат определени видове полупроводници от следващо поколение, освен ако не са лицензирани от американските власти. Без съответния лиценз ще бъде забранено и да се доставят чипове с изкуствен интелект на Китай.