Администрацията на държавния глава на САЩ Джо Байдън планира да изпрати в Украйна модерно електронно оборудване, което превръща неуправляемите авиационни боеприпаси в "умни бомби“, способни да поразяват с висока точност позициите на руските войски, съобщава американското издание The Washington Post.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) включват GPS устройства за висока точност и могат да бъдат прикрепени към различни оръжия. Американската армия използва технологията за бомби с тегло до 900 кг, обикновено прикрепени към бомбардировачи и изтребители.

Все още не е ясно дали президентът Байдън или някой от неговите висши съветници по националната сигурност са одобрили предложеното прехвърляне на JDAM в Украйна. Събеседниците на изданието не поясняват дали украинските сили ще използват тези комплекти на самолети или наземни оръжия.

Във вторник американският телевизионен канал CNN съобщи, че администрацията на президента на САЩ финализира планове за прехвърляне на системата за противоракетна отбрана Patriot в Украйна.