САЩ планират да доставят около 100 ракети за РСЗО Patriot на Тайван, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.

По данни на събеседниците на агенцията партидата ще включва също така радари и свързаното с тях оборудване. Общата сума на сделката ще бъде около 882 млн. долара. Предложението е изготвено въз основа на споразумение, сключено между САЩ и Тайван още през 2010 г. Очаква се Държавният департамент на САЩ да обяви инициативата в рамките на днешния ден и да я внесе за разглеждане в Конгреса.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин островът е една от китайските провинции.

САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха такива с Пекин. Признавайки политиката на "единен Китай", Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията в Тайпе и доставя оръжие на острова. Напрежението в района на Тайванския пролив сериозно ескалира, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова на 2-3 август.