Властите на САЩ отпуснаха нов пакет от военна помощ за Украйна, чийто размер ще бъде до 2,5 млрд. долара. Съответният документ, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, е разпространен от пресслужбата на Белия дом.

На свой ред Пентагонът съобщи, че като част от новия транш Вашингтон ще прехвърли на Киев 59 бойни машини на пехотата Bradley и 590 ракети за монтираните на тях противотанкови ракетни системи TOW, както и 295 000 боеприпаса с 25-мм калибър. Освен това пакетът включва 90 бронирани машини Stryker, осем системи за противовъздушна отбрана Avenger, допълнителни боеприпаси за зенитно-ракетни системи NASAMS и за ракетните системи за залпов огън HIMARS.

Освен това САЩ възнамеряват да доставят на Украйна 53 бронирани машини от клас MRAP (Mine-Resistant Ambush-Protected), 350 бронирани многоцелеви превозни средства Humvee, 20 000 снаряда със 155-мм калибър и 95 000 със 105-мм калибър, около 600 високоточни боеприпаси за артилерийски оръдия. Като част от текущия транш САЩ също така ще предоставят на Киев противопехотни мини Claymore, повече от 3 милиона боеприпаси за малки оръжия, приблизително 2000 противотанкови ракети и друго военно оборудване.

По данни на Пентагона от началото на войната в Украйна САЩ са отделили над 26,7 милиарда долара за военна помощ на Киев.