САЩ ще предоставят още 1,2 милиарда долара дългосрочна военна помощ на Украйна за по-нататъшно укрепване на въздушна отбрана на страната, предава Associated Press, като се позовава на информация от американски официални лица.

Отпускането на новия пакет се очаква да бъде обявено в рамките на деня. Средствата ще бъдат предоставени на Киев в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която има за цел да отговори на нуждите на Украйна в областта на сигурността в дългосрочен план.

Според източници пакетът включва предаването на дронове, артилерийски снаряди и ракети за системи за противовъздушна отбрана, както и системи HAWK. Той също така ще включва ракети, сателитни изображения и финансиране за текуща поддръжка и резервни части за различни превозни средства, поясниха източниците на агенцията.  

САЩ вече са предоставили на Украйна почти 37 милиарда долара военна помощ от началото на войната, припомня медията, като отбелязва, че числото включва и последния транш на Вашингтон.