Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви отпускането на финансова помощ на Украйна в размер на 10 милиарда долара, става ясно от изявление от външнополитическото ведомство във Вашингтон, цитирано от световните медии.

"Днес, в съгласие с Американската агенция за международно развитие (USAID) и Министерството на финансите, ние обявяваме помощ за повече от 10 милиарда долара, включително бюджетна подкрепа за украинското правителство и допълнителна енергийна помощ за подкрепа на украинците, засегнати от атаките на Русия“, се казва в разпространения текст.

Отбелязва се, че украинското правителство може да продължи да задоволява спешните нужди на своите граждани, включително здравни, образователни и други спешни услуги. Икономическата помощ на САЩ помогна за обединяването на други международни донори, включително на Европейската комисия, Япония, Канада и Великобритания.

"Тъй като Русия продължава своите безмилостни атаки срещу украинска цивилна и критично важна енергийна инфраструктура, ние също работим с Конгреса за предоставянето на допълнителна енергийна помощ в Украйна в размер на 250 милиона долара, което ще ни позволи да задоволим спешните нужди, включително критично критично важното оборудване за електрически мрежи“, обясни Блинкен.

По-рано бе съобщено, че САЩ планират да разпределят 9,9 милиарда долара бюджетна помощ за Украйна през следващите месеци.

Уточнява се, че по време на посещението на американския президент Джо Байдън и неговия екип представители на украинските власти са обсъдили въпросите за сътрудничеството между страните, включително темата за финансовата помощ за Украйна.