Американската агенция за международно развитие (USAID) обяви прехвърлянето на 135 милиона долара за възстановяване на икономиките на Украйна и Молдова от ликвидирания по-рано Американско-руски инвестиционен фонд (The U.S. Russia Investment Fund, TUSRIF). Съответното изявление е публикувано на официалната интернет страница на USAID.

Както следва от документа, USAID ще отпусне общо 154 милиона долара, от които 135 милиона долара ще бъдат насочени към Регионалния фонд за преки инвестиции (Western NIS Enterprise Fund, WNISEF) за "подкрепа на възстановяването на икономиките на Украйна и Молдова“. Други 18 милиона долара, според изявление на USAID, ще бъдат насочени към подкрепа на гражданското общество и независимите медии в Русия.

Американско-руският инвестиционен фонд, финансиран от Конгреса на САЩ, бе създаден през 1995 г. и ликвидиран през 2008 г. Според вестник The ​​New York Times средствата, съхранявани в сметките му, са практически замразени от този момент насам. Дискусията как да се разпределят средствата се засили след началото на войната в Украйна.