САЩ са готови да отложат новите санкции срещу руската частна военна компания "Вагнер", след като нейният основател и лидер започна бунт срещу Кремъл, заявиха в събота пред The Wall Street Journal хора, запознати с въпроса, опасявайки се, че забавянето може неволно да помогне на президента Владимир Путин.

"Вашингтон не иска да изглежда, че взема страна в това“, заяви човек, запознат с отлагането.

Държавният департамент е планирал да обяви нови обозначения за "златния бизнес“ на "Вагнер“ в Африка във вторник, включително за минна операция, създадена от групата в Централноафриканската република.

"Вагнер“, която се ръководи от бившия готвач на Путин Евгений Пригожин, има опорни точки в Либия, Мали и Судан, където предоставя военна помощ в замяна на достъп до природни ресурси. За разлика от своите руски военни съперници, тя е развила собствен поток от приходи извън подкрепата на руската държава.

Вашингтон вече санкционира групата за предполагаемата й роля в кампании за дезинформация, включително по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., както и за участието й във войната в Украйна, но администрацията на Байдън планираше да засили ограниченията срещу международната й бизнес империя.

"Вашингтон има въведена стратегия за прицелване, изолиране и отслабване на растежа на "Вагнер“ в Африка“, казва Камерън Хъдсън, бивш началник на кабинета на специалния пратеник на САЩ за Судан. "Но продължаването на този подход сега потенциално поставя Вашингтон в трудната позиция да помага на Путин“.

Държавният департамент и Министерството на финансите не отговориха на искания за коментар.