Най-малко четири пъти от 2019 година насам Илон Мъск заяви, че неговата компания за медицински изделия Neuralink скоро ще започне изпитания за имплантиране на чип в човешки мозък, който ще може да лекува досега нелечими състояния, като парализа и слепота, пише Reuters.

И все пак компанията, основана през 2016 г., не е търсила разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) до началото на 2022 г. – и агенцията е отхвърлила молбата, разкриват седмина настоящи и бивши служители пред агенцията.

Отхвърлянето не е докладвано по-рано. Обяснявайки решението за Neuralink, агенцията очерта десетки проблеми, които компанията трябва да реши преди тестването върху хора, критичен крайъгълен камък по пътя към окончателното одобрение на продукта, казват служителите.

Основните опасения на агенцията относно безопасността включват литиевата батерия на устройството; възможността малките жици на импланта да мигрират към други области на мозъка; и въпроси относно това дали и как устройството може да бъде премахнато, без да се увреди мозъчната тъкан, отбелязват източниците на Reuters.

Година след отхвърлянето Neuralink все още работи по опасенията на агенцията. Трима служители казаха, че са скептични, че компанията може бързо да разреши проблемите – въпреки последната прогноза на Мъск на презентация на 30 ноември, че компанията ще осигури одобрението на FDA за изпитване върху хора тази пролет.