Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ отричат категорично твърденията за участие на Вашингтон в предполагаема диверсия срещу газопроводите "Северен поток“ и смятат тези твърдения за "руска дезинформация“, предава Reuters.

"Идеята, че САЩ по някакъв начин са участвали в саботирането на тези тръбопроводи, е нелепа. Това не е нищо повече от операция на руска дезинформация“, заяви говорителят на американското дипломатическо ведомство Нед Прайс.

"Ние изобщо не сме замесени“, заяви пък говорител на Пентагона. Както отбеляза този служител, американските власти смятат, че е преждевременно да нарекат инцидента саботаж. "Много от нашите партньори са стигнали до извода или вярват, че това е саботаж. Не мога да ви кажа със сигурност на този етап“, добави той.

Според Генералната прокуратура на Русия не по-късно от 26 септември в района на датския остров Борнхолм са предприети умишлени действия за повреда на газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“, положени по дъното на Балтийско море.