Съединените щати предоставят оръжие на Украйна, за да може тя да защитава собствената си територия, включително Кримския полуостров, но Русия може да спре страданията на цивилни още сега, ако сложи край на своята агресия.Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в отговор на обвиненията на Москва, че Вашингтон носи отговорност за украинския удар с ATACMS по плаж с цивилни в Севастопол, предава УНИАН.

"Ние предоставяме оръжие на Украйна, за да може тя да защити своята суверенна територия от въоръжена агресия. Това включва Крим, който, разбира се, е част от Украйна“, заяви той.

По думите на Милър всички цивилни жертви по време на войната са тъжни. Той отбеляза, че Русия може да сложи край на страданията, причинени от тази война днес, ако спре окупацията на суверенна украинска територия и атаките срещу цивилни.

Руското външно министерство привика посланика на САЩ в Русия Лин Трейси във връзка с ракетната атака срещу Севастопол. Руските власти твърдят, че срещу Севастопол е била изстреляна американска ракета ATACMS с касетъчна бойна глава. В резултат на удара на противовъздушната отбрана, както отбелязва руското министерство на отбраната, ракетата се отклонява от курса и нейните отломки паднаха на плажа.